Статистика
Онлайн всего: 1 Гостей: 1 Пользователей: 0
|
Каталог файлов
Узагальнення знань про карбонові кислоти
| 28.10.2014, 22:02 |
УЗАГАЛЬНЕННЯ ЗНАНЬ ПРО КАРБОНОВІ КИСЛОТИ
Цілі уроку: на прикладі окремих представників карбонових кислот закріпити матеріал про властивості карбонових кислот; описати специфічні властивості окремих кислот та галузі їх застосування; розвивати логічне мислення; виховувати почуття колективізму.
Обладнання: розчини оцтової та мурашиної кислот, «квіти» з індикаторного паперу.
Тип уроку: узагальнення та систематизація знань.
ХІД УРОКУ
I. Організаційний етап
II. Повідомлення теми уроку
III. Вивчення нового матеріалу
Учитель. На сьогоднішньому уроці ми проведемо конкурс кислоти. Перед вами дві конкурсантки. Це кислоти. (Показує плакати з формулами.)
Клас поділяється на дві команди, кожна з яких захищає одну з кислот — мурашину (метанову) або оцтову (етанову).
Учитель. А зараз запитання. (Звертається до команди оцтової кислоти.)
1. Може, ця кислота екзотична і в природі не існує?
Представник команди оцтової кислоти. Ні. Оцтова кислота відома здавна. і була, очевидно, першою кислотою, про яку дізналися люди. Кислоту виділяли з оцту, а останній виходив при скисання вина. У 1648 р. німецький хімік І. Р. Глаубер виявив оцтову кислоту в підсмольній воді сухої перегонки дерева. У 1789 р. російський хімік Т.Е.Ловіц вперше отримав кристалічну, так звану крижану оцтову кислоту. У природі вона зустрічається в рослинах, утворюється під час бродіння, гниття, скисання вина, пива, міститься в молоці й сирі, шкірі тварин.
Учитель (до обох команд). Яка з цих кислот почала використовуватися першою, як ви вважаєте?
Представник команди оцтової кислоти
Оцтову кислоту навчилися одержувати та використовувати дуже давно. Чому саме вона була першою, зрозуміти неважко, адже з давніх-давен люди вирощували виноград і запасали на схов виноградний сік. Під час бродіння вино скисало й перетворювалося на оцет. 1864 року Луї Пастер довів участь бактерій у перетворенні спирту на оцет. Нині в країнах Євросоюзу харчовим є лише той оцет, який добуто методом мікробіологічного синтезу з харчової спиртовмісної сировини.
Учитель. Отже, представники команди оцтової кислоти стверджують, що вона була отримана в давнину та використовувалася як смакова приправа.
Команда мурашиної кислоти, чи згодні ви з цим? Якщо ні, вам слово. Представник команди мурашиної кислоти
1714 року за указом Петра І в Петербурзі було закладено аптекарський сад. Там вирощували лікарські рослини, забезпечуючи ними аптеки або переробляючи їх на ліки. Так ось, листя однієї з таких рослин, поміщені в молоко, оберігають його від скисання. Свіже м’ясо і риба, перекладені цією рослиною, довше зберігаються. З його коріння можна отримати жовтий барвник. Листя – невичерпна основа для фантазії господині з приготування здорової і корисної їжі. Ми знаємо цю рослину за казкою Андерсена. Особистий досвід спілкування з цією рослиною здатний довести до сліз і залишати опіки на шкірі. Отже, офіційно мурашину кислоту можна було назвати і кропивою (кропива обпікає нашу шкіру саме тому, що в її жалких клітинах міститься ця речовина). Уперше мурашину кислоту штучно одержали варварським, на сучасний погляд, методом — перегонкою рудих мурашок. Зробив це в 1794 р. німецький хімік А. Марграф.
У природі ця сполука зустрічається в організмі москітів, гусені; в рослинах її знайдено в ялиновій глиці, в листі жалкої кропиви та у фруктах; у сечі й поті тварин. Це їдка речовина, краплі якої спричиняють опіки на шкірі (цим пояснюється подразлива дія кропиви, мурашиних укусів).
Вона міститься в багатьох рослинах як один із проміжних продуктів обміну речовин; у волосках кропиви, у мурашиній та бджолиній отруті.
Учитель. Здійснимо подорож у часі. Складемо ланцюг перетворень, у результаті яких можна отримати вашу кислоту.
Завдання конкурсу: написати рівняння реакцій.
Демонстрація досліду «Хімічні квіти» (оббризкуємо індикаторні «квіти» слабким розчином кислоти).
Учитель. Про що свідчить зміна забарвлення індикатора? Порівняймо наші кислоти. Напишіть рівняння дисоціації. (Зміна забарвлення індикатора свідчить про наявність у розчинах цих кислот однакових йонів — гідроген – йонів, отже, кислоти мають спільні властивості)
HCOOH ↔ H+ + HCOO-
CH3COOH ↔ H+ + CH3COO-
Завдання командам
Складіть рівняння реакцій між кислотою:
а) та етанолом;
б) та основним оксидом;
в) та основою;
(Учні разом з учителем порівнюють відповідні рівняння.)
Учитель. Отже, тут властивості кислот однакові. Яка з цих кислот
сильніша? Які ще особливості вони мають?
Представники команди оцтової кислоти записують реакцію поетапної взаємодії з Сl2, а представники команди мурашиної кислоти — реакцію її розкладання та реакцію «срібного дзеркала».
Учитель. Наявність якої функціональної групи зумовлює загальні властивості кислот?
У чому причина особливих властивостей кислот:
а) оцтової;
б) мурашиної?
А тепер розв'яжемо задачу.
Обчисліть масу метанової кислоти, яка необхідна для нейтралізації розчину лугу масою 20 г з масовою часткою натрій гідроксиду 20 %.
А де ж застосовуються оцтова та мурашина кислоти? Представники команд виступають з доповідями.
Мурашина кислота:
• у текстильному виробництві — як протрава під час фарбування тканин;
• у шкіряному виробництві;
• у деяких синтезах (щавлева кислота);
• у медицині в суміші зі спиртом як подразник шкіри, рефлекторно діючий засіб для лікування ревматичних і невралгічних болів;
• у медицині завдяки бактерицидним властивостям: миття рук перед операцією 20-30%-м розчином мурашиної кислоти прискорює підготовку до операції у п'ять-шість разів;
• у виробництві розчинників;
• у виробництві натурального каучуку;
• у виготовленні силосу;
• для плавлення листової сталі.
Оцтова кислота:
• у процесі одержання естерів (парфумерія, харчові віддушки);
• у сільському господарстві та харчовій промисловості як консервант;
• як барвники;
• у виробництві ацетатного волокна;
• у виробництві ліків (аспірин);
• у виробництві гербіцидів;
• солі Fe(CH3COO)3 — як протрава під час фарбування;
• натрій трихлорацетат С13С - COONa — для боротьби з бур'янами;
• плюмбум(ІІ) ацетат Pb(CH3COO)2 — для визначення цукру в сечі;
• трихлороцтова кислота — для визначення пігментів у сечі (проба Гаррісона);
• алюміній ацетат — як антисептик і в'яжучий засіб для полоскань.
Учитель. Мідні солі оцтової кислоти англійські моряки застосовують для відлякування акул; солі Купруму — для боротьби з городніми, польовими та лісовими шкідниками (паризька зелень); солі Плюмбуму (свинцевий цукор) — для виготовлення свинцевих білил, свинцевих примочок (у медицині).
І на завершення програми
Ми, друзі, вам сказати хочемо,
Якщо ви ще не переконались досі,
Що хімія — наука із наук!
Велична, таємнича, загадкова,
В користування нам дає мільйони речовин чудових.
І щоб не вскочити в халепу
Й не соромитись незнанням,
Частіше треба заглядати в підручник хімії —
Шукати відповіді там.
Ось і закінчився наш незвичайний урок. Конкурс завершено, але ми ł так і не змогли визначити міс Кислоту, тому що кожна з конкурсанток має як позитивні, так і негативні ознаки.
Учитель підбиває підсумки змагання, оголошує оцінки.
IV Домашнє завдання: повторити § 21. Виконати завдання №11 на ст.118.
V Підбиття підсумків уроку
|
Категория: Мои файлы | Добавил: Lyuba
|
Просмотров: 423 | Загрузок: 0
| Рейтинг: 0.0/0 |
|